Symfoniorkester

Möt Norrlandsoperans symfoniorkester och läs mer om våra musiker. 

Storslagna symfonier

Norrlandsoperans symfoniorkester, med 47 yrkesmusiker i världsklass, framför såväl nyskriven som klassisk symfonisk musik och gästas varje år av solister och dirigenter från hela världen. Många av musikerna framträder även i andra musikaliska sammanhang, bland annat på våra barn- och familjeföreställningar – och det är förstås alltid vår symfoniorkester som spelar musik vid våra operaföreställningar.

Gästdirigent Ville Matvejeff

Dirigent Ville Matvejeff är förste gästdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans symfoniorkester för säsongerna 2022/2023 och 2023/2024. Han är fortsatt programansvarig för säsongen 2024/2025. Matvejeff är en dynamisk dirigent med en rik internationell erfarenhet och tidigare engagemang för Norrlandsoperans orkester. Med operan ”Kärlek och politik” under hösten 2020 och flera konserter under våren har han redan visat sin förmåga att föra en unik känslighet och förståelse till musiken.

Hans uppdrag fokuserar på att introducera “det nya” i vår repertoar, med ett särskilt öga för 1900-talets och samtida musik. Det innebär mer uppmärksamhet åt internationella nykomlingar bland tonsättare, utökade samarbeten, beställningsverk och ett dedikerat arbete för att lyfta fram kvinnliga tonsättare.

Djärv chefsdirigent

Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser är ny chefsdirigent för Norrlandsoperans symfoniorkester med start säsongen 2024/2025. Han tar över som programansvarig säsongen 2025/2026. Strausser är en internationellt eftertraktad dirigent som kommer till Umeå och Norrlandsoperan med bred erfarenhet av arbete med orkestrar över hela världen.

Straussers uppdrag sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/2027. Utöver att vara en återkommande dirigent vid både konserter och opera så kommer Strausser ansvara för att utveckla orkestern – både som helhet och enskilda delar. I rollen som programansvarig kommer han att fortsätta utveckla Norrlandsoperans konstnärliga profil där bland annat musik av kvinnliga tonsättare och musik skriven under 1900- och 2000-tal fortsätter spela en tydlig roll.

Historia

Det som i dag är Norrlandsoperans symfoniorkester var från början en militär blåsorkester som bildades redan 1841. Stråksektionen kom till 1976, ett par år efter grundandet av Norrlandsoperan. Som symfoniorkester fick man sin nuvarande form och formella status 1991 och under de senaste åren har orkestern upplevt en avsevärd utveckling. Norrlandsoperans Symfoniorkester har flera gånger uppmärksammats och belönats med fina priser som Grammis. Orkestern nominerades även för en Grammy Award för inspelningen av skivan Urban Concertos, med musik av den amerikanske tonsättaren David Chesky.

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Violin

Vakant – 1:e konsertmästare
Vakant – 1:e konsertmästare
Miguel Chamorro – 2:e konsertmästare
Pontus Björk*
Clara Bjerhag**
Per Erik Andersson
Nicole Ladenthin (tjänstledig fr o m september i höst)
Matias Malmqvist
EvaBritt Molander
Andreas Olsson (åter i tjänst fr o m v. 21)
Kersti Wilhelmsson
Mikhail Zatin
Kitiara Braune
Vakant

Viola

Malgorzata Blaszczyk*
Ester Forsbeg**
Åsa Hjelm
Vakant
Vakant

Cello

Vakant*
Bekhbat Tsagaanchuluun**
Karin Bjurman
Kerstin Isaksson
Kristina Tereschatov

Kontrabas

Jan-Emil Kuisma*
Charlotte Petersson**
Josefin Landmér

Flöjt

Ebba Wallén*
Pepita del Rio**

Oboe

Yui Ito*
Johannes Ögren**

Klarinett

Tania Villasuso Couceiro*
Jonas Olsson Hakelind*

Fagott

Vakant*
Maria Hellström**

Valthorn

Orvar Johansson*
Yerang Ko
Edna Fernandes**
Anders Kjellberg

Trumpet

Malin Silbo Ohlsson*
Andreas Carlsson Walleng**

Trombon

Peter Nygren*
Daniel Hedin**

Bastrombon

Mathias Petersson*

Tuba

Linus Mattsson*

Slagverk

Maximiliano Polo*

Piano

Jonas Olsson

Norrlandsoperans Symfoniorkester tillämpar rotation mellan och inom violinstämmorna.
* stämledare
** alternerande stämledare

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.