Tuba

Linus Mattsson

”…jag fick hålla en wokpanna ovanför klockstycket på tuban med ena handen och spela med den andra …” 

Tuba: Linus Mattsson

Möt musikerna

Jag kommer från Blekinge, från Asarum norr om Karlshamn. Jag har hållit på med musik i hela mitt liv – alltid tuba och en del körsång. Efter musikskolan i Karlshamn, värnplikten inom försvarsmusiken och Lunnevads folkhögskola, blev det Musikhögskolan i Malmö. Jag frilansade 2004-2008, sökte under tiden jobb på Norrlandsoperan, provspelade här 2007 och fick jobbet 2008. Jag trivs i Umeå, för mig känns det som ”en liten storstad”, med lagom tempo och närhet till både stad och natur.

När man provspelar är det som en tävling om jobben. Jag är stolt över att jag vann min audition och fick jobbet! Det är en ynnest att ha ett fast jobb som musiker. Det roligaste med jobbet är variationen. Blandningen av att spela symfoniorkesterkonserter, opera, barnföreställningar, musikteater… ja vi har ju till och med gjort flera tv-spelskonserter. En gång hade vi en Frank Zappa-konsert, och det önskades ett speciellt sound i tuban. Det hela slutade med att jag fick hålla en wokpanna ovanför klockstycket på tuban med ena handen, och spela med den andra! Det är nog enda gången jag använt en wokpanna för övrigt.

En rolig konsert kan man leva på länge. Det är också härligt att vara en del av ett team, och att man gör jobbet tillsammans med andra, svårigheterna varierar ju också hela tiden. Man ser oftast med en gång man får noterna om det kommer vara något man kommer behöva ägna mycket tid åt, och om det kommer vara mer eller mindre utmanande. Man få sina noter inför förberedelsetiden, det vill säga den tid man har avsatt att kunna öva på egen hand, innan repetitionerna med övriga i orkestern börjar. Oftast är det mycket övning och en del ensamjobb, men vi hjälps åt att repetera i brassektionen också, för att stötta varann.

Nåt fantastiskt – där jag var med – var utomhusoperan Elektra, 2014. Innan var jag lite fundersam hur det skulle gå och hur det skulle bli… vi i orkestern skulle till exempel sitta i en helt annan lokal och spela… men det gick ju jättebra och hela upplevelsen var inget annat än just fantastisk – publiken, spänningen, utomhus… ja allt!

Personligt

På fritiden tycker jag om att vara i fjällen, åka skidor och vara med familjen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.