Opera

Varje år presenterar vi egna operaproduktioner som skapas här av ett konstnärligt team och nästan alla som jobbar på operan. Dessutom berikas vårt program av nationella och internationella gästspel och samproduktioner. Upptäck arbetet bakom kulisserna som gör våra operauppsättningar unika.

Allt för operan

Norrlandsoperans operaverksamhet involverar nästan hela scenkonsthuset. Inte minst symfoniorkestern, som naturligtvis spelar musiken vid föreställningarna, men även husets ateljéer och verkstäder samarbetar för att skapa det som ska sättas upp på scenen. På Norrlandsoperan finns kostymateljé, snickeri, smedja, attributverkstad samt peruk- och maskateljé vars hantverk tillsammans med teknisk personal, sångare och musiker skapar magi på scenen. Norrlandsoperan visar lokalproducerad opera sedan 1974 

Opera som berör

Norrlandsoperan har i sitt dna att producera opera som berör. Antingen det handlar om att med en samtida blick gjuta nytt liv i den klassiska repertoaren med intressanta och uppseendeväckande gestaltningar eller om att beställa helt nya operaverk av samtidens mest intressanta och uppseendeväckande tonsättare.

Redan 1975 hade Norrlandsoperan ett uruppförande på repertoaren i Eberhard Eysers kammaropera Carmen 36. Andra operor som beställts och uruppförts på Norrlandsoperan är Pojken och fåglarna, Mario och Maria, Hästen och gossen, Fortunato, Bombi Bitt och Nick Carter, Svall, Sjökor och stekare, Poet and Prophetess, The Elephant Man och Blanch och Marie.

Under 2014 var Umeå Europas kulturhuvudstad och Norrlandsoperans största produktion någonsin hade premiär. Under ledning av regissören Carlus Padrissa från spanska scenkollektivet La Furas dels Baus fick 10 000 personer uppleva hur gigantiska mekaniska dockor restes över företagsparken Umestan i Richard Strauss’ opera Elektra. Tusen liter blod forsade över marken och träden brann medan orkestern och sångarna gjorde oförglömliga insatser. Elektra står främst i den långa raden av banbrytande uppsättningar av operaklassiker som till exempel La Bohème, La Traviata, Otello, Figaros bröllop, Don Giovanni och Carmen som Norrlandsoperan producerat. På senare år har Norrlandsoperan även kunnat spela flera Sverigepremiärer av internationella portalverk. Med titlar som Dancer in the Dark, Adriana Mater och The Death of Klinghoffer har Norrlandsoperan positionerat sig som Sveriges modigaste operahus.

Opera på turné

Norrlandsoperan är en av fyra organisationer som ingår i Norrlands nätverk för musikteater och dans (NMD). Tack vare stöd därifrån turnerar Norrlandsoperan regelbundet i hela Norrland med operaproduktioner i olika format. Därutöver presenterar vi operaproduktioner för turné med fokus i vår hemregion Västerbotten. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.