Violin

Kersti Wilhelmsson

”…glas krossades på scen och efteråt fick vi komma in backstage. Det var där jag insåg att de hade haft peruker…” 

Violin: Kersti Wilhelmsson

Möt musikerna

Jag kommer ursprungligen från Västerås. Jag är utbildad i Trondheim och Cardiff och kom sedan till Norrlandsoperan 2005.

Första operan jag såg var Jevgenij Onegin på Kungliga Operan i Stockholm som sjuåring. Det var en fantastisk upplevelse som drabbade mig starkt. Jag minns speciellt ett glas som krossades på scenen och gick i tusen bitar och såklart scenen där Lenskij blir skjuten. Att vi efteråt fick komma in backstage i Tatjanas och Olgas loge (Jadwiga Koba och Birgitta Svendén) var fantastiskt. Men – de hade ju peruker!

Min första opera på Norrlandsoperan var Turandot. Den operauppsättning på Norrlandsoperan som har varit bäst under min tid, tycker jag är Wozzeck.  Fick jag välja skulle jag gärna spela Rosenkavaljeren i framtiden.

När jag var mindre var Isaac Stern en av mina favoritviolinister. Jag minns att pappa och jag åkte och lyssnade på honom på Konserthuset i Stockholm. Idag är jag mer nyfiken på att följa den unga och fantastiska Christian Li från Australien till exempel, annars är alltid Maxim Vengerov, Rachel Podger, Monica Huggett och Ray Chen roliga att lyssna på, tycker jag.

Jag tycker om variationen av att spela både opera och konsert på Norrlandsoperan, och har man tur kan man även få höra mig och mina tre eminenta kollegor spela kammarmusik kors och tvärs i Västerbotten med Avatarkvartetten, en grupp jag tycker är särskilt rolig att få jobba med.

Personligt

På vintern åker jag gärna skidor utför och på sommaren håller jag på med landsvägscykling.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.