When the bleeding stops – Lovisa Ósk Gunnarsdottir

Hur kan vi bryta tabut kring klimakteriet? Med helt vanlig vardagrumsdans, ska det visa sig.

Norrlandsoperan || 27 oktober 2024

45 minuter

Dans
When the bleeding stops

Fira klimakteriet med oss

When the Bleeding Stops är föreställningen som tar itu med den tystnad och tabu som ständigt tycks hemsöka övergångsåldern. Värmevallningar, humörsvängningar och torra slemhinnor skärskådas och omhändertas i detta varma verk signerat Lovísa Ósk Gunnarsdóttir.

På scenen möter vi Lovísa och hennes dansare som tillsammans med sex lokala kvinnor låter oss ta del av berättelser kantade av såväl skam som humor och empati. Med hjälp av personliga erfarenheter bjuder de in oss att fira denna mytomspunna epok kallad klimakteriet.

Dansentusiaster i klimakteriet sökes!

When the Bleeding Stops är ett ovanligt verk. Inte minst för att det tillkommer nya dansare på varje turnéstopp och även här i Umeå söker vi dansentusiaster som vill delta. För att delta är du 40-65 år och identifierar dig som kvinna och/eller upplever klimakteriet. Ingen dans- eller scenvana krävs! 

Så välkommen in i ett tryggt rum där allt får plats: skam och tandagnisslan, men också skratt och gemenskap. Redan nu kan vi avslöja en av verkets hemligheter: Allting blir bättre med dans.

Forskar på klimakteriet

Lovísa Ósk Gunnarsdóttir från Island är en prisbelönt dansare och koreograf, utbildad på Balettakademin i Stockholm. Efter sexton år i Islands nationella danskompani drabbades hon av en skada som tvingade henne att ompröva sitt förhållande till dansen, kroppen och sin konstnärliga praktik.

Denna process, i kombination med tankar på det egna åldrandet, gjorde henne uppmärksam på tystnaden kring klimakteriet och de kunskapsluckor som hon själv hade i ämnet.

Hon började forska och intervjua kvinnor i övergångsåldern och så småningom fick hon en masterexamen i Performance Practice vid Islands konsthögskola.

Ur denna forskning och Gunnarsdóttirs eget vardagsrumsdansande, föddes dansverket When the bleeding stops.

Sagt av deltagare

”En av de bästa besluten jag någonsin har tagit var när jag bestämde mig för att delta i dansföreställningen When the bleeding stops. Jag gick långt utanför min bekvämlighetszon men belöningen har varit fantastisk!”
Ósk Ebenesersdóttir, deltagare i Island

”Den bästa känslan är livsglädje. Genom dansen har jag mindre smärta och nu blomstrar min kreativitet. Lovísa och hennes gäng fick mig att känna mig välkommen, inkluderad, likvärdig, trots att de är professionella. Det var en fantastisk känsla av acceptans. Jag vill fortsätta och göra fler shower. Jag hoppas verkligen att det här viktiga arbetet fortsätter. Det finns mycket forskning att göra om kvinnor som plötsligt eller långsamt förlorar sin identitet. Och inte själva förstår vad det är som pågår.”
Sidsel Rosen, deltagare i Norge

Information

Priser
Ordinarie:260 kr
Pensionär:230 kr
Scenpass:210 kr
Student / 19-26 år:130 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Premiärmingel

Välkommen till premiärmingel från kl 18.00

Introduktion

Välkommen till introduktion kl 18.30

Dela:

Tid och datum

söndag 27/10

16:00

Dans

Medverkande

Idé, koreografi och text

Lovísa Ósk Gunnarsdóttir

Ljus- och ljuddesign

Brett Smith

Videodesign

Lovísa Ósk Gunnarsdóttir med Brett Smith

Dansare

Lovísa Ósk Gunnarsdóttir, Kristjana Stefánsdóttir, Ólöf Ingólfsdóttir, Sveinbjörg Þórhallsdóttir

Tack till

Sigrún Ólafsdóttir, Alexander Graham Roberts, Brogan Davison, Rebekka Ingimundardóttir, Egill Ingibergsson, Valdimar Jóhannsson, Reykjavík Dance Festival, Performing Arts Centre Iceland

Ett särkilt tack till

Alla fantastiska kvinnor som har deltagit i projektet

Arrangör

Norrlandsoperan i samarbete med Umeå Teaterförening

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan beställa lättare mat och dryck att avnjuta före dansföreställningen börjar. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av goda mackor, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Serveringen öppnar en timme före start.

Upptäck mer
vinglas på ett bord
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.