Mortal Tropical Dances – Elina Pirinen

En livsbejakande dansritual med levande musik. Låt dig omslutas av den finska koreografen Elina Pirinens kollektiva allkonstverk.

Norrlandsoperan || 4 december 2024

1 h 10 min

Dans

Mer om

Koreografen

I sin konstnärliga praktik flätar Elina Pirinen samman koreografi, dans, musik, skrivande och pedagogik. Hon är intresserad av våra undermedvetna primitiva känslor och genom att konstruera fria psykologiska tillstånd avslöjar hon intelligensen som de bär på. Pirinens verk har visats över hela världen och hon har belönats med finska statens pris 2022 och Prix Jardin 2015 i Wien. Pirinen skapar också konstrock med sin tiomannaorkester Al2Be3 och sysslar med volontärarbete inom djurskydd. Läs mer här: http://elinapirinen.com

Musiken i verket

Ljuddesignern och tonsättaren Ville Kabrell har komponerat livemusiken till föreställningen som präglas av mantran och growling, ackompanjerat av doomgitarrer, klockor och slagverk.  På scenen spelar han synthar, gitarr och stränginstrumentet dulcimer, tillsammans med den experimentella slagverkaren Tatu Rönkkö och gitarristen och skådespelaren Pyry Nikkilä. Sången framförs medlemmar ur den erkända finska vokalensemblen Lumen valo (ljuset i snön) tillsammans med solister från Umeå.

Dansarna

Vi möter en internationell ensemble med sex dansare på scenen. Felix Urbina Alejandre är en mexikansk dansade baserad i Reykjavik. Adrian Bartczak kommer ursprungligen från Polen och är sedan 2016 medlem i Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtida dans. Simone Lorenzo Benini är en italiensk frilansare med baser i Österrike, Italien och Schweiz. Una Björg Bjarnadóttir är en isländsk danskonstnär som nu arbetar med Elina Pirinen för tredje gången. Caroline Eckly från Frankrike arbetade som ballerina, innan hon blev medlem i Carte Blance i Norge. Karolina Ginman är en frilansande dansare och koreograf baserad I Finland.

Kostymerna i verket

Föreställningens iögonfallande kostymer har skapats av Muotikummitus – Fashionghost, bildkonstnären Jouko Korkeasaaris könsöverskridande modealias. De kan beskrivas som bärbara konstverk, inspirerade av subkulturer, modetrender och kön. Muotikummitus är intresserad av att utforska nya tekniker och material, men också att fotografera sig själv som alternativa karaktärer. Arbetet drivs av en önskan att förvandla gamla material till något glamoröst eller groteskt.

Scenograf och ljusdesigner

Verkets majestätiska scenografi och ljusdesign har skapats av Mikko Hynninen, en multimedial konstnär som rör sig mellan teaterscener, samtida musik och konstgallerier. Utanför scenen arbetar han både i arkitektoniska och virtuella miljöer. Hans senaste soloföreställningar har varit baserade på ljudkomposition. Dessa inkluderar Alphabets, ett verk för Helsinki Computer Orchestra med tjugonio laptopartister, Fantasy#1 for a Pornstar, en monolog för en pensionerad porrstjärna, och Theatre#_, en föreställning för tomma teaterscener.

Information

Priser
Ordinarie:260 kr
Pensionär:230 kr
Student / 19-26 år:130 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:230 kr
Åldersrekommendation

Från 14 år och uppåt.

Introduktion

30 minuter före start i publikfoajén.

Dela:

Tid och datum

onsdag 04/12

19:00

Dans
Mortal Tropical Dances – Elina Pirinen

Black Box, onumrerad salong

Medverkande

Koreografi och poesi

Elina Pirinen

Kompositör

Ville Kabrell och utdrag ur Beata Viscera av Pérotin (ca 1220).

Dramaturg

Heidi Väätänen

Dansare och medskapare

Adrian Barzak, Felix Urbina, Simone Benini, Una Björg Bjarnadóttir, Caroline Eckly, Karolina Ginman och Elina Pirinen.

Musiker

Tatu Rönkkö (percussion, klockor, dulcimer), Pyry Nikkilä (gitarr, dulcimer), Ville Kabrell (synthesizer, gitarr, dulcimer), delar av vokalensemblen Lumen valo samt lokala solister

Ljus- och scendesign

Mikko Hynninen

Kostymdesigner

Jouko Korkeasaari

Arrangör

Norrlandsoperan

Förgyll ditt besök

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan beställa mat och dryck att avnjuta före föreställningen startar. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av goda mackor, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Serveringen öppnar en timme före start.

Upptäck mer
Inför besöket alt
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.