Korngold och Tjajkovskij

Minimalistiska figurer och stora känslor. Hör violinisten Mari Samuelsen tolka Philip Glass första violinkonsert tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester. Vi avslutar med Tjajkovskijs andra symfoni, den ukrainska.

Norrlandsoperan || 16 januari 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Philip Glass och Tjajkovskij

Norsk stjärnviolinist

Den amerikanske tonsättaren Philip Glass (född 1937) har erövrat en stor och hängiven publik över hela världen. Hans musik beskrivs som minimalistisk och repetitiv – ord som inte nödvändigtvis speglar verkens emotionella kvalitéer och kraft.

Violinkonsert nr 1 från 1987 hör till hans mest omtyckta och spelade stycken. Glass skrev det med sin framlidne far i åtanke, en immigrerad skivbutiksägare i Baltimore, som spenderade kvällarna vid skivspelaren, där sonen ofta gjorde honom sällskap.

Som solist hör vi – för första gången i Västerbotten – den norska stjärnviolinisten Mari Samuelsen (född 1984). Hon är omtalad för sitt virtuosa, intelligenta och känsloladdade spel och ger årligen ut inspelningar på det anrika skivbolaget Deutsche Grammophone.

Konserten fortsätter med Piotr Tjajkovskijs (1840–1893) andra och mindre kända symfoni. ”Den ukrainska” kallas den, eftersom tonsättaren utgick från tre folksånger som han hörde i Kaminka, en by öster om Charkiv, där han vistades hos sin syster. Tjajkovskij har själv berättat att familjens åldrade betjänt Peter Gerasimovitj sjöng folkvisan Tranan för honom medan han arbetade med verket.

Men vi börjar med det korta stycket Solus av Andrea Tarrodi (född 1981), en dramatisk kommentar till coronapandemins isolering och ensamhet. När hon skapade verket till den brittiska konserten Last night of the proms, 2020, var det första gången BBC anlitade en svensk kvinnliga tonsättare för detta hedersuppdrag.

Kvällens dirigent är Eugene Tzigane, född i Japan 1981 och chefdirigent för Kuopios symfoniorkester i Finland. Eugene har studerat i Stockholm och även på prestigefulla The Julliard School, samma skola där Phillip Glass en gång i tiden började sin professionella bana.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Dela:

Tid och datum

torsdag 16/01

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Eugene Tzigane 

Solist

Mari Samuelsen, violin

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Andrea Tarrodi: Solus

Philip Glass: Violin Concerto no. 1 (1987)

Pjotr Tjajkovskij: Symphony nr 2 op 17 c-moll, Den ukrainska

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.