Midsommarnattsdröm

Alexander Ekmans spektakulära Midsommarnattsdröm kommer till Umeå. Virvlande hö, synkade supar, ringdans och uppslitande längtan efter gemenskap. 41 dansare, en sångare och sex musiker får golvet att gunga i mäktigt samspel. En skimrande dansföreställning med Kungliga Baletten där svenska traditioner möter Shakespeare, och där dröm och mardröm smälter samman.

Bilder

Genom alla tider, samma längtan om den ljusa sommar­ natten, en dröm om alltings ursprung, en natt fylld av kärlek och erotik. Gränsen mellan verkligheten och det övernaturliga suddas ut. Traditionerna förvränger, världen förändras och plötsligt vet vi inte – är allt en dröm?

Den hyllade svenske koreografen Alexander Ekman skapade 2015 det bejublade helaftonsverket Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten. Precis som med hans TyllEskapist och senast Cacti blev verket en stor succé på Kungliga Operan. Musiken är komponerad av den New York-baserade tonsättaren Mikael Karlsson, som förutom flera samarbeten med Ekman har skrivit operan Melancholia som såg sin världspremiär under hösten 2023.

Föreställningen låter Shakespeares komiska förvecklingsdrama möta svensk midsommar när den är som bäst, som sämst och som mest skruvad. Koreografin rör sig fritt mellan klassisk balett och modern dans. På scenen gestaltas längtan, rus och flockmentalitet med hjälp av virvlande hö, synkade supar och ringdans, då 41 dansare, en sångare och sex musiker får golvet att gunga i mäktigt samspel. Det paradisiska och ljusklädda urartar och blir surrealistiskt, naket och groteskt. Det är omväxlande roligt, skimrande vackert och drömskt. Det är en Midsommarnattsdröm.

“Allt är möjligt i en dröm.”

Alexander Ekman

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.