Koreoteket

Välkomna till Koreoteket – ett möte mellan koreografi, litteratur och människor.

nära porträttbild på Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén

I september 2023 startar ett unikt residensprojekt på biblioteken i Åsele och Vännäs.  Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén kommer att utforska bibliotekets danskonstnärliga möjligheter tillsammans med bibliotekarier, låntagare och andra nyfikna. Bakom satsningen står Regionbibliotek Västerbotten och Dans i Västerbotten, i nära samarbete med de lokala biblioteken.

– Det känns spännande och roligt att komma ut till två bibliotek i länet och se vad jag som koreograf kan skapa där. Jag känner mig förväntansfull på samarbetet med biblioteken och nyfiken på hur jag kan möta personalen och besökarna och förhoppningsvis sätta nya tankar i rörelse tillsammans. Jag har alltid trivts på bibliotek och det här blir ett nytt sätt för mig att närma mig dessa miljöer, säger koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén.

Efter många år i Stockholm har hon nyligen återvänt till Västerbotten, där hon nu utforskar nya vägar för sitt konstnärliga skapande. Hon har just bosatt sig i Umeå och har en andra bas i Idvattnet, Vilhelmina kommun.

– Genom projektet vill vi undersöka hur ett samarbete mellan bibliotek och koreograf kan skapa nya sätt att arbeta och mötas, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten.

Han samarbetar med Maria Jonsson, danskonsulent på Dans i Västerbotten, som också hon är förväntansfull inför residenset.

Vad Koreoteket innebär i praktiken kommer att visa sig när arbetet väl kommit i gång, förklarar hon. Poängen med ett konstnärsresidens av den här typen, är att koreografen ges möjlighet att utveckla nya idéer i samspel med omgivningen.

– Vi hoppas att biblioteken och ortsborna kan få en konstnärlig kick av att ha en koreograf närvarande, samtidigt som hon blir inspirerad av att vara där. Vem vet vad som uppstår när litteratur och koreografi möts i Västerbottens inland!

Fakta om Koreoteket

Ett koreografiskt residens som påbörjas i Åsele i september och därefter fortsätter i Vännäs. Ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Dans i Västerbotten, de lokala biblioteken och koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén.

Kontaktpersoner

Maria Schäfer, danskonsulent på Dans i Västerbotten

070-399 24 55

Christer Edeholt, biblioteksutvecklare på Regionbiblioteket i Västerbotten

070-593 83 47

Om Hagar Malin Hellkvist Sellén, koreograf

En stark tillit till hantverket och publiken är en förutsättning för Hagar Malin Hellkvist Selléns koreografiska arbete. Intresserad av rörelsernas existentiella potential och med en strid ström av idéer, låter hon det intuitiva samarbetet med dansarna leda vägen framåt.

Med sina tydliga teman och karismatiska gestalter etablerade hon sig tidigt som en tongivande röst i den samtida danskonsten. Lika inkluderande som utmanande, lika rolig som allvarlig. Alltid och fortfarande med en queerfeministisk utgångspunkt.

På senare år har hon allt oftare rört sig i en västerbottnisk kontext, där hon rotat i arkiven för sina historiska gestaltningar av både flottarliv och lesbisk kärlek. Med samma kompromisslösa nyfikenhet, fortsätter Hagar Malin nu att utforska koreografins möjligheter i nya sammanhang och situationer.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.