Missy Mazzoli och Hollywoods guld

Från Brooklyn i New York och drömfabriken i Hollywood. Norrlandsoperans symfoniorkester spelar musik av den omsusade tonsättaren Missy Mazzoli och filmlegenden Erich Wolfgang Korngold. Violinisten Ellinor D’Melon från Jamaica gör efterlängtat återbesök i Umeå.

Norrlandsoperan || 15 maj 2025

2 h 15 min inkl paus

Konsert
Missy Mazzoli och Hollywoods guld

Amerikanska tonsättare

Missy Mazzoli är tonsättaren som 2018 blev en av de två första kvinnorna att skriva opera till the Metropolitan Opera i hemstaden New York. I dag hyllas hon globalt, inte minst för sina operor och 2024 blev hon dubbelt Grammynominerad för sitt senaste album. Men redan 2012 stiftade vi bekantskap med henne i Umeå, då hon spelade med sitt band Victoire på MADE-festivalen.

Kvällens verk, The world in us, har hon tillägnat sin pappa som var soldat under Vietnamkriget. I samtal med honom insåg hon att sorg och lycka ofta går hand i hand.

”Jag gillar tanken att musik kan återspegla smärtsamma och lyckliga känslor i en enda ton eller gest, och försökte skapa en ljudpalett som jag hoppas är både ny och märkligt bekant för lyssnaren.”

Erich Wolfgang Korngold (1897–1957), blev redan som elvaåring en sensation i Wien, då han debuterade med baletten Der Schneemann (Snögubben). Han blev så småningom ikonisk filmmusikskapare i Hollywood, dit han flytt på grund av nazisterna.

Efter krigsslutet komponerade han kvällens violinkonsert, fast besluten att bevisa sig som ”en seriös tonsättare”, vilket också lyckades. Älskare av filmhistoria kommer att känna igen teman från hans filmmusik även här.

Styckets dramatiska kraft bärs fram av violinisten Ellinor D’Melon, född 2000, en varmt efterlängtad solist efter sin senaste publiksuccé på Norrlandsoperan, då med Brittens violinkonsert. Vi har också glädjen att återse den passionerade dirigenten Jaume Santonja från Spanien.

Det blir även musik av en mindre känd, men långt ifrån ointressant tonsättare, George Antheil (1900–1959). Eftersom det är ovanligt att amerikansk musik spelas i svenska konsertsalar, kan vi inte tänka oss en bättre avslutning på konserten än hans tredje symfoni, American.

Information

Priser
Ordinarie:365 kr
Pensionär:329 kr
Student / 19-26 år:180 kr
Upp t o m 18 år:80 kr
Grupp minst 10 pers:329 kr
Presentatör

Dela:

Tid och datum

torsdag 15/05

19:00

Konsert

Medverkande och program

Dirigent

Jaume Santonja

Solist

Ellinor D’Melon, violin

Musiker

Norrlandsoperans symfoniorkester

Program

Missy Mazzoli: The world in us

Erich Wolfgang Korngold: Violinkonsert op 35, D-dur

George Antheil: Symfoni nr 3, “American”

Inför besöket

En upplevelse på Norrlandsoperan sträcker sig även utanför våra salonger. Du kan förbeställa mat och dryck att avnjuta under pausen. Våra cateringvänner från Gotthards krog, Kajen och Kulturbageriet gör allt för att förgylla ditt besök på Norrlandsoperan med ett utbud av tilltugg, bakverk, kaffe, läsk, vin, bubbel och öl.

Upptäck mer
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.